Založenie živnosti

Otázka, či podnikať ako živnostník, alebo s vlastnou eseročkou, má veľmi premenlivú odpoveď. Obe formy podnikania majú svoje pre a proti, vyzerá to však, že každá novela obchodného zákonníka striedavo nakláňa misky váh na jednu a následne na druhú stranu. Zatiaľ čo predchádzajúca legislatíva dávala živnostníkom jeden úder za druhým a všetci si hromadne otvárali eseročky, po poslednej novele obchodného zákonníka opäť vzrástol záujem aj o živnosti. Ako teda založiť živnosť čo najjednoduchšie a aké kroky si to vyžaduje?

1. Výber predmetu podnikania

Aby ste ako živnostník mohli vykonávať určitú činnosť, potrebujete ju mať v živnostenskom liste (resp. živnostenské oprávnenie) zapísanú ako predmet podnikania. Na živnostenskom úrade zaplatíte 30€ za 6 voľných živností, za každú ďalšiu musíte doplácať 5 Eur. V prípade remeselných alebo viazaných živností je to 15€. Zvážte preto dobre výber živností, ktoré využijete, no zároveň sa snažte predvídať aj do budúcnosti. Odporúčame vám využiť služby spoločností, ktoré ponúkajú založenie živnosti online. Na základe zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch (§ 6, položka 148 prílohy) majú vďaka elektronickému ohlasovaniu živností nárok na zľavy z oficiálnych sadzobníkov, preto zväčša ponúkajú predmety podnikania za výrazne nižšie ceny.

2. Voľba obchodného mena

Pravidlom je, že názov musí obsahovať meno živnostníka, po ňom môže nasledovať názov firmy. V prípade živností sa zväčša nekladie až taký dôraz na kreativitu, skôr na to, aby názov mal súvislosť s predmetom podnikania.

3. Registrácia živnosti

Dostávame sa k jadru problému a to, ako založiť živnosť. Tento krok vlastne súvisí už s prvým bodom a existujú 2 základné spôsoby ako registrovať živnosť:

  • Návšteva živnostenského úradu a vyplnenie tlačív – v prvom rade by ste si mali byť istý bodom 1, teda aké živnosti (predmety podnikania) si idete dať registrovať. V prípade, že si istí nie ste, vám na živnostenskom úrade poradia. Na základe toho uhradíte poplatok, v prípade že to je potrebné preukážete vašu odbornú spôsobilosť a vyplníte formuláre. Nezabudnite, že budete potrebovať občiansky preukaz.
  • Online založenie živnosti – v tomto prípade si musíte v prvom rade vybrať spoľahlivého poskytovateľa tejto služby.  Ak si nie ste istý ohľadom predmetov činnosti, lepší poskytovatelia vám poskytnú bezplatné poradenstvo. Proces založenia zväčša prebieha vyplnením on-line formulára, v ktorom si vyberiete jednotlivé predmety činnosti a následne vyplníte údaje. Na základe neho vám e-mailom prídu tlačivá, ktoré je potrebné podpísať a poslať poštou danej spoločnosti, ktorá vybaví ostatné náležitosti za vás. Pozor, niektorí poskytovatelia vám iba zaregistrujú živnosť, iní vám na požiadanie vybavia aj registráciu na daňovom úrade a v zdravotnej poisťovni

4. Registrácia na daňovom úrade

V prípade, že ste sa rozhodli založiť si spoločnosť klasickým spôsobom, budete musieť navštíviť i daňový úrad a požiadať o registráciu k dani z príjmov (žiadosť sa však dá podať i na živnostenskom úrade). Na základe nej vás zaregistrujú a pridelia vám daňové identifikačné číslo (DIČ). Pozor, túto žiadosť musíte podať najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, nasledujúceho po mesiaci, v ktorom vám bolo vydané oprávnenie na podnikanie (živnostenský list/oprávnenie).

V prípade, že si živnosť vybavujete on-line, vám lepší poskytovateľ tejto služby môže na požiadanie registráciu vybaviť.

5. Registrácia v zdravotnej a sociálnej poisťovni

Registrácia v zdravotnej poisťovni za účelom ohlásenia platiteľa zdravotného poistenia a odovzdania výkazu o preddavkoch na poistné je povinná do 8 dní od vzniku živnostenského oprávnenia. Pri online zakladaní živnosti vám zväčša opäť môže tieto náležitosti vybaviť poskytovateľ služby.

Registráciu v sociálnej poisťovni na nemocenské a dôchodkové poistenie nie je nutné po založení živnosti vykonať v prvý rok. Odporúčame sa však prihlásiť dobrovoľne, keďže v prípade choroby nebudete mať nárok na nemocenské a navyše sa vám nebude toto obdobie zarátavať do dôchodku.

6. Ďalšie náležitosti

Medzi ďalšie náležitosti patrí otvorenie bankového účtu a jeho zaregistrovanie na daňovom úrade. Tento krok je dobrovoľný, rovnako ako napríklad vyhotovenie pečiatky, či fakturačného softvéru. Naopak, nezabúdajte že ako podnikateľ vám vzniká nutnosť viesť účtovníctvo.

Pridaj komentár